15 EUR

Zbirka Mediakcije, knjiga št. 9
Prevod: Sonja Dular
Urednik zbirke: Janez Janša
Naslov izvirnika: Non-lieux. Introduction à une anthropologie de la surmodernité © Seuil, 1992.
© za slovensko izdajo: Maska, Ljubljana 2011
ISBN 978-961-6572-25-5

Zbirka Mediakcije

Marc Augé: Nekraji. Uvod v antropologijo nadmodernosti

15 EUR

Knjiga Nekraji. Uvod v antropologijo nadmodernosti je temeljno delo urbane antropologije (izvirno objavljeno leta 1992 pri francoski založbi Seuil), ki je doživelo že številne prevode. V njej avtor tematizira aktualne pojave v sodobni globalni družbi; ukvarja se zlasti s prostori, ki jih imenuje nekraji. To so zanj letališča, nakupovalna središča, hoteli, avtoceste itn.

V teh ambivalentnih prostorih poteka nenehno gibanje, potrošnja, komunikacija; v njih ni sorodnih simbolnih povezav, ni igre identitet. Obstajajo kot prehodni, anonimni, funkcionalni prostori, ki jih zaznavamo le parcialno in nepovezano.

Nasprotni pol nekraja zanj predstavlja antropološki kraj, ki je nosilec identitete, razmerij in zgodovine ter si ga najlaže zamišljamo v obliki konkretnega prostora, ki za nekoga predstavlja pomembno simbolično vozlišče kulturnih pomenov, spominov, doživljajev, izkustev (npr. žrtveni oltar, rojstni kraj, javni trg ipd.).

Gre za prvo knjižno objavo tega avtorja v slovenščini.

Zbirka Mediakcije, knjiga št. 9
Prevod: Sonja Dular
Urednik zbirke: Janez Janša
Naslov izvirnika: Non-lieux. Introduction à une anthropologie de la surmodernité © Seuil, 1992.
© za slovensko izdajo: Maska, Ljubljana 2011
ISBN 978-961-6572-25-5

Paradoks nekraja

Skušnjava narcizma je tu še toliko privlačnejša, ker kot da izraža splošno pravilo: da bi bil človek to, kar je, mora delati tako, kot delajo drugi. Po drugi strani pa tudi nova kozmologija, tako kot tudi vse druge kozmologije, proizvaja učinke prepoznavnosti. To je paradoks nekraja: tujec, izgubljen v deželi, ki je ne pozna („prehodni“ tujec), se znajde „doma in na varnem“ ravno v anonimnosti avtocest, bencinskih servisov, trgovskih središč ali hotelskih verig. Napis za znano znamko bencina je zanj zanesljivi kažipot in pravo olajšanje, ko na policah supermarketa najde znane higienske, gospodinjske in prehrambene proizvode multinacionalk. Vzhodne države pa še ohranjajo nekaj eksotičnosti, ker še vedno nimajo dovolj sredstev, da bi dohitele prostor globalnega potrošništva.

Marc Augé: Nekraji. Uvod v antropologijo nadmodernosti

Kazalo

Prolog

Blizu in drugod

Antropološki kraj

Od krajev k nekrajem

Epilog

Navedena dela

O avtorju

Spremna beseda
Matjaž Uršič: Tako blizu, pa tako daleč –
bivanje med kraji in nekraji Marca Augéja

Imensko kazalo

O avtorju

Marc Augé (roj. 1935 v Poitiersu) je od leta 1985 do 1995 predsedoval na École des hautes études en sciences sociales v Parizu. Od leta 1980 naprej se posveča antropološkemu raziskovanju sodobne družbe v svoji neposredni bližini. Kariero je začel s serijo dolgotrajnih popotovanj po zahodni Afriki, kjer je na Slonokoščeni obali natančno raziskoval alladinsko ljudstvo v bližini Abidjana. Po afriški izkušnji je delo nadaljeval na ulicah in v podzemlju Pariza, kjer je začel intenzivno preučevati razmerja med človekom in tehnologijo. Zanimale so ga predvsem tematike osamljenosti, odtujenosti, ambivalentnih prostorov oz. nekrajev ter vprašanja spomina in pozabe, ki jih je povezoval s kontekstom Pariza. V tem obdobju je Augé postavil temelje za svoje nadaljnje delo, ki ga zaznamuje preskok z lokalnega na globalno raven. Knjiga Nekraji. Uvod v antropologijo nadmodernosti (1992) je iz tega zadnjega, h globalnim temam usmerjenega obdobja.

Knjiga v javnosti

Taja Topolovec: Eksces v četrti dimenziji
Delo – Pogledi / 6. 7. 2012
Nekraji so tako predvsem meditacija o fenomenu, osrediščena na nizanje antropologovih opažanj, znotraj katerih postane sistem krajev in nekrajev preplet nove posameznikove vsakdanjosti, kjer sta pomen in identiteta zamenjala izhodiščno mesto. Augé se pokaže predvsem kot pozoren opazovalec in sestavljalec zgodb, ki jih konstruira okoli navidezno obrobnih elementov realnosti in ponuja bralcu v pokušino. Kakor v spremni besedi ugotavlja Matjaž Uršič, je njegov presežek v tem, da prihaja do podobnih zaključkov kot njegovi sodobniki skozi analizo originalnih virov – se pravi lastnih zaznamkov z navidez obrobnega terena.

Marc Auge: Nekraji
TV Slovenija / Knjiga mene briga / 7. 5. 2012

Zdenko Vrdlovec: Kraji in nekraji
Dnevnik / 30. 12. 2011
Naj se individualno še tako razlikujejo, na nekrajih dobijo skupno identiteto potrošnika, potnika na letališču, hotelskega gosta, uporabnika bančnih storitev… In kakor antropološki kraji ustvarjajo “organsko skupnost”, tako nekraji ustvarjajo “samotnost in podobnost”. Lahko pa ponujajo tudi zadovoljstvo ob začasni izgubi identitete.

Sonja Zlobko: Potikanja v labirintu krajev in nekrajev
Radio Študent / 16. 3. 2012
V samemu začetku devetdesetih, ko je Auge pisal Uvod v antropologijo nadmodernosti, je antropologija še ostajala v poslednji zadregi prekinjanja s tradicionalnim, eksotičnim in avtentičnim v nasprotju s še neumeščenimi tokovi surovega kapitalizma, ki so preoblikovali svet. Ravno v tem pa je, za razliko od nekakšne ‘pesimistične’ stance konca antropologije, podobno kot koncem zgodovine, Auge videl priložnost za ponovno preizpraševanje poznanega in s pomočjo antropoloških krajev definiral nekraje.

Knjižne zbirke