16 EUR

Zbirka Mediakcije, knjiga št. 18
Prevedla: Aleksandra Rekar
Spremna beseda: Bara Kolenc
Urednik zbirke: Gregor Moder
12 x 19 cm
© Maska, Ljubljana, 2019
ISBN 978-961-6572-56-9

Zbirka Mediakcije

Oksana Timofeeva: Zgodovina živali

16 EUR

Knjiga si je naslov izposodila pri Aristotelu in analizira podobo živali v filozofski tradiciji. V naši kulturi je fenomen živalskosti, pa tudi njemu bližnji fenomeni, kot sta revščina in norost, nekakšni negativni zgled za človeško bitje, da se lahko z njimi primerja in tako določi svojo lastno naravo in bistvo.

Pri Zgodovini živali ne gre toliko za esej iz filozofske zoologije, ampak raje za poskus filozofske antropologije novega tipa, ki – v nasprotju s klasičnimi, antropocentričnimi antropološkimi nauki – ne naslavlja središča, v katerega se postavljajo ljudje, prepričani o svoji izjemnosti, temveč se obrača k obrobju in mejam človeškega.

Avtorica izvleče živalske zgodbe iz velikih del filozofije (Aristotel, Descartes, Hegel, Simondon, Heidegger, Bataille) in književnosti (Kafka, Andrej Platonov) ter analizira te robne primere, kjer vznikajo obrnjene oblike in načini postajanja s čisto posebnimi strategijami vednosti in oblasti.

Zbirka Mediakcije, knjiga št. 18
Prevedla: Aleksandra Rekar
Spremna beseda: Bara Kolenc
Urednik zbirke: Gregor Moder
12 x 19 cm
© Maska, Ljubljana, 2019
ISBN 978-961-6572-56-9

Iz knjige

“Ta knjiga ni filozofski bestiarij: ne dotikam se vprašanja živalskega simbolizma, ampak se raje usmerjam na »naivno«, dobesedno, »neposredno« ali simptomsko branje metafizične tradicije, pri čemer spoštujem pravila igre, četudi so ta vselej že zastarela, ne da bi se pri tem pretvarjala, da za temi igrami razkrivam nekakšno »resničnost«. Tu gre za pripovedno strukturo, ki učinkuje tako, da ni nujno izpostavljena okviru nekakšnega »kritičnega realizma«, ki bi se nanašal na trenutno stanje stvari. V moji Zgodovini živali so ljudje, stvari, duše, kozmos, odtujenost, komunizem itn. vsi po vrsti liki, ki igrajo svojo vlogo v metafizičnem scenariju, ki ga ni nihče napisal.”

Oksana Timofeeva, Zgodovina živali

Predstavitev knjige

Udeleženci / datum / prizorišče

O avtorici

Oksana Timofeeva

Oksana Timofeeva (rojena leta 1978 v Sibiriji) poučuje filozofijo na Evropski univerzi v Sankt Peterburgu in je višja raziskovalna sodelavka Inštituta za filozofijo Ruske akademije znanosti v Moskvi. Je članica umetniškega kolektiva Čto delat’? (kaj storiti?), urednica revije Stasis ter avtorica knjige Vvedenie v èrotičeskuju filosofiju Žorža Bataja (Uvod v erotično filozofijo Georgesa Batailla, NLO 2009). Njena Zgodovina živali je v angleškem izvirniku izšla pri založbi Jan van Eyck leta 2012, bila objavljena v ruščini pri Novoe literaturnoe obozrenie leta 2017, v slovenščino pa je bila prevedena po dopolnjeni angleški izdaji založbe Bloomsbury (2018).

Kazalo

Zahvale
Predgovor

1
Ojdip, konj
2
Pred zakonom
3
Nori
4
Negotovi, tesnobni in nesrečni
5
Nezaposlena živalskost
6
Dialektika ribe
7
Pastir  biti
8
Ubožno življenje

Bibliografija

Spremna beseda
Bara Kolenc: Druga zgodovina živali

Imensko kazalo

Knjiga v javnosti

Pia Nikolič: Kje se konča žival in začne človek?
Radio Študent / Destilator / 19. 4. 2020

O prevodu Zgodovine živali Oksane Timofeeve
TV Slovenija / Kultura / 28. 2. 2020

Zakaj je tudi odnos do živali političen?
TV Slovenija / Studio City; na 35:28 / 2. 3. 2020

Tomaž Bodbevšek: Kako se je izgradila žival; analitični povzetek knjige Zgodovina živali Oksane Timofeeve
Animot / 30. 10. 2020
Zgodovina živali je v bistvu zgodovina prisvajanja, žrtvovanja, kaznovanja, pobijanja, mučenja in iztrebljanja živali. Je zgodovina, znotraj katere živali nimajo glasu, zato je ideja, ki ji sledi avtorica, da so živali, enako kot ljudje, konstruktorji zgodovine, še toliko bolj pomembna. Ker Timofeeva živalim priznava širši politični in zgodovinski kontekst, s tem priznava njihovo subjektiviteto.

Knjižne zbirke