25 EUR

©Maska Ljubljana, Mednarodni grafični likovni center Ljubljana in Live Art Development Agency, London.
192 strani, 17x24cm, 70 črno-belih in barvnih ilustracij
ISBN 978-961-6572-37-8

Posebne izdaje

Janez Janša: Life II [in Progress]

25 EUR

Knjiga Life II [in Progress] temelji na potekajočem, dolgoročnem projektu spremljanja skupine žensk skozi nosečnost in materinstvo. Podobe golih nosečnic in doječih mater z otroki vzbujajo prijetna čustva, radost in empatijo. Hkrati pa serija fotografij s ponavljanjem in umanjkanjem zaključka izraža negotovost in odpira fundamentalna življenjska vprašanja, kot sta zakaj in kako živeti.

»V načinu, kako Janša flirta s pozabo časa skozi projekt, ki vključuje insceniranje ponavljajočih se situacij v nespoznavno prihodnost, je nekaj globoko filozofskega in melanholičnega. Projekt, ki je veliko več kot zgolj srečanje z umetnostjo (karkoli že to pomeni), se v svojih ponovitvah – kot insceniran, živ dogodek in tudi kot fotografije v naravni velikosti – razkrije kot priložnost soočanja ne zgolj s telesi drugih, vključno z radikalno tujimi telesi nosečnic, ampak tudi z našim lastnim staranjem in umrljivostjo.« (Amelia Jones)

Bogato ilustrirana knjiga z izjemnimi fotografijami Nade Žgank prinaša besedila uveljavljenih piscev s področja sodobne umetnosti, napisana posebej za to izdajo. Teoretik živih umetnosti Adrian Heathfield se ukvarja z Janševimi postopki rekonstruiranja, režiser in avtor Tim Etchells piše o dejanju prehoda, filozof Mladen Dolar reflektira glorifikacijo otroštva skozi Kafko in Ojdipa, umetnostna zgodovinarka Amelia Jones podrobno primerja performans Imponderabilia, Marine Abramović in Ulaya in Life II [in Progress], medtem, ko se teoretik scenskih umetnosti Aldo Milohnić loteva umetniških postopkov, ki delajo z zakonom.

Knjiga prinaša dokumentarno gradivo, ilustracije in navodila za male akcije in je po eni strani teoretsko branje, po drugi katalog, nenazadnje pa tudi interaktivni umetniški objekt, ki ga je oblikoval dizajner Ajdin Bašić.

©Maska Ljubljana, Mednarodni grafični likovni center Ljubljana in Live Art Development Agency, London.
192 strani, 17x24cm, 70 črno-belih in barvnih ilustracij
ISBN 978-961-6572-37-8

O avtorju

Janez Janša je avtor, režiser, performer in raziskovalec sodobnih umetnosti. Njegovo umetniško delo zaznamuje družbena kritičnost, interdisciplinarni pristop in preizpraševanje statusa umetnosti v družbi. Je avtor knjige Ponavljanje, norost, disciplina – celostna umetnina Fabre. Masko, časopis za scenske umetnosti je urejal med leti 1998 in 2006. Predsednik društva Asociacija je bil med leti 2002 in 2007. Je direktor Maske, docent za gledališko in radijsko režijo na Univerzi v Ljubljani, ter sooblikovalec teoretskega programa Tanzquartierja na Dunaju.

Knjižne zbirke