Zraka!

Dihalna predstava
Avtorji: Janša/Narat/Preda/Tomažin
Produkcija: Maska
Koprodukcija: Slovensko mladinsko gledališče
Premiera: 03. 09. 2015

Vsaka predstava se na nek način ukvarja z vprašanjem, kako biti skupaj. Gledališče je v osnovi situacija, katere osnovni namen je ustvariti začasno skupnost. Ne glede na to, za kakšno gledališče gre, se gledalec vedno znajde v določeni skupnosti. Še bolj izrazita je ta situacija na koncertih popularne glasbe, kjer je refren pravzaprav klic po petju, kjer vokalist umolkne in prepusti množici, da zapoje v en glas.

V času krize reprezentacije je biti skupaj postalo eno temeljnih vprašanj sodobne družbe, ki vedno bolj funkcionira skozi začasne, fragmentirane, mobilne, fluidne vezi …  Za skupino ali skupnost rečemo, da je harmonična, ko njeni člani »dihajo kot eden«. Toda kako bi dejansko delovala skupnost, ki bi dobesedno dihala kot eno? Ko se znajdemo v družbi človeka, katerega dihanje je dovolj glasno ali opazno, hitro ugotovimo, da je meja naše zasebnosti prekoračena in da se ne moremo upreti vplivu drugega na nas. Naše dihanje je postavljeno pred vprašanje: »Dihati kot eden« ali dihati po svoje? Osnovna dilema posameznika v neoliberalni družbi je, kako v pogojih, v katerih je vsak vsakemu tekmec, ohraniti vsaj minimalne družbene vezi.

Zraka! ponuja le tisto, brez česar nič od tega ne bi moglo biti. Zraka! je oda tistemu, kar nam je še edino skupno – zrak. Dokler ga še imamo!

Dihalna predstava
Avtorji: Janša/Narat/Preda/Tomažin
Produkcija: Maska
Koprodukcija: Slovensko mladinsko gledališče
Premiera: 03. 09. 2015

Ustvarjalci

Avtorji: Janša/Narat/Preda/Tomažin
Zasnova in režija: Janez Janša
Dramaturgija in kompozicija: Boštjan Narat
Kreacija in izvedba: Irena Preda, Irena Tomažin ter Dragana Alfirević, Leja Jurišić, Teja Reba, Jelena Rusjan, Tina Valentan
Fotografija: Nada Žgank
Grafično oblikovanje: Ajdin Bašić
Vodja produkcije in izvršna producentka: Tina Dobnik
Tehnični vodja in oblikovanje svetlobe: Igor Remeta
Stiki z javnostjo: Janja Tekavec
Produkcija: Maska
Koprodukcija: Slovensko mladinsko gledališče (SMG)

Predstava v javnosti

Jela Krečič: Ocenjujemo: Zraka
Delo / 24. 9. 2015
Predstava je inspirativna tudi zato, ker ohranja stik z gledališko ali performativno tradicijo, ki postavlja nenavadna vprašanja, eksperimentira z osnovnim gledališkim dispozitivom (kaj je reprezentirano na odru, kakšno je razmerje do gledalcev) in dobesedno sredi praznine zraka izdolbe nov univerzum. /…/ V predstavi tako nič ne obvisi v zraku: v njem, iz njega in na njem dobesedno nekaj je.

Zala Dobovšek: Vdihnit zrak, izdihniti misel
Dnevnik / 7. 9. 2015
Bolj kot vsebinska ostrina dogodek Zraka! zaznamuje izkušnja ekskurzije v simbolno polje temačnosti in ozaveščanja razsežnosti dihanja. In bolj kot odločno sporočilno poantiranje.

Robert Bobnič: Dihati, dihati, dihati
Radio Študent / 9. 9. 2015
Medij teatra se na primer od medija literature tako najprej razlikuje v tem, da ne ustvarja abstraktne in imaginarne, temveč konkretno in realno skupnost. Skupnost se ne tvori le metafizično, v duhu in besedi, temveč fizično, preko konkretne skupne korporealne participacije. Tu sicer sili na površje problem prisotnosti in reprezentacije, ampak naj nas tovrstno teoretsko brezno ne odnese. Prej je potrebno poudariti, da teatralna arhitektura predstave Zraka! gradi natanko na tej mitološki in ritualni funkciji teatra, ki pojem teatra razširja izven zahodnih epistemoloških mej. Kar pa ne pomeni, da znotraj teh meja ta funkcija ne obstaja.

Pretekle izvedbe

2018
16/02 Tanzquartier Wien, Museumsplatz 1, Dunaj, Avstria
15/02 Tanzquartier Wien, Museumsplatz 1, Dunaj, Avstria
14/02 Tanzquartier Wien, Museumsplatz 1, Dunaj, Avstria
2017
04/03 Stara Pošts
04/03 Cankarjev Dom – Dvorana Duše Počkaj
03/03 Stara Pošts
2015
07/12 Stara Pošts
22/10 Stara Pošts
21/10 Stara Pošts
20/10 Stara Pošts
22/09 Stara Pošts
21/09 Stara Pošts
05/09 Stara Pošts
04/09 Stara Pošts
03/09 Stara Pošts

Poglej tudi

 • Zadnji projekti
 • Solo
 • Vročina
 • Mark Fisher in naš sedanji trenutek: Ali alternativa še vedno ne obstaja?
 • Maska 100 let. 200 številk
 • Slaba družba
 • Kolektiv PENG! na Novi pošti
 • knjiga = dogodek
 • Zračni most
 • Gejm
 • ..Maska ..100 let ..200 številk
 • Vsi projekti