Kaj storiti?

Festival
Stara mestna elektrarna
Produkcija: Maska
1. – 5. 03 2014

Znamenito Leninovo (in ne samo Leninovo) vprašanje je vedno znova aktualno. Logika dolga, prekernosti, brezupa je sodobnega posameznika oropala prihodnosti in ga ohromila v razmišljanju o prihodnosti. Na Maskini manifestaciji Kaj storiti?  bomo med 1. in 5. marcem 2014 z nizom predstav, predavanjem, filmsko projekcijo, delavnico in razstavo reflektirali družbeno stvarnost.

Predstava Kdo je naslednji? odpira vprašanja o odgovornosti posameznika v sodobni družbi recesije, šoka, prekernosti, negotovosti in brezbrižnosti, Dolg Rakef Saške/Dolg RS za svoje izhodišče izkoristi rastoči finančni dolg oziroma blokado na osebnem računu Saške Rakef in vpliv dolga na dinamiko njenega vsakdanjega življenja, projekt Gremo vsi! »gledališči« glasbeno, da bi seciral selitev in nemožnost selitve, odhajanje in ostajanje, razloge, zakaj vztrajati in zakaj oditi, Škirp Inc. pa prepoznava ujetost v dvoličnost oglaševanja, politično agitacijo, poceni sentimentalnost in blagovne znamke, ki oblikujejo našo samopodobo. Z nizom produkcij zadnjih let, s katerimi bomo odpirali Leninovo vprašanje in ki so doživele številne ponovitve in gostovanja, Maska le še utrjuje in potrjuje status organizacije, ki s svojimi vsebinami neposredno in globoko reže v kulturno in politično tkivo, znotraj katerega deluje, ter vztrajno razvija kritični diskurz.

Poleg Maskinih odrskih odvodov smo v goste povabili še uveljavljeno teoretičarko Bojano Cvejić, ki je pripravila predavanje z naslovom The Social Choreography of Proceduralism in delavnico The genealogy of the method “social choreography” – tako delavnica kot predavanje bosta v angleškem jeziku – ter Marto Popivoda, filmsko in video umetnico, s katero bo, po projekciji dokumentarca v njeni režiji Yugoslavia, How Ideology Moved Our Collective Body, sledil še pogovor.

Del manifestacije je tudi razstava Janeza Janše Življenje II [v nastajanju], nastale v koprodukciji z MGLC – Mednarodnim grafičnim likovnim centrom. Gre dobesedno za življenja v nastajanju oziroma »posvetitev« življenja, ki se nam razgrne v vsej svoji sublimni lepoti, igrivosti, nežnost…

Festival
Stara mestna elektrarna
Produkcija: Maska
1. – 5. 03 2014

Program

Sobota, 1. marec
20.00 – Stara mestna elektrarna – Elektro Ljubljana
Kdo je naslednji? 

Nedelja, 2. marec
20.00 – Stara mestna elektrarna – Elektro Ljubljana
Dolg Rakef Saške/Dolg RS

Ponedeljek, 3. marec
15.00 – Kult 3000, Metelkova 2/b, Ljubljana
Bojana Cvejić: The genealogy of the method “social choreography« (Genealogija metode »socialna koreografija«)

20.00 – Stara mestna elektrarna – Elektro Ljubljana
Gremo vsi!

Torek, 4. marec
19.00 – Stara mestna elektrarna – Elektro Ljubljana
Bojana Cvejić: The Social Choreography of Proceduralism

21.00 – Slovenska kinoteka
Yugoslavia, How Ideology Moved Our Collective Body

Sreda, 5. marec
20.00 – Stara mestna elektrarna – Elektro Ljubljana
Škrip Inc.

Poglej tudi

 • Zadnji projekti
 • Maska 100 let. 200 številk
 • Zavod Maska na 37. Slovenskem e-knjižnem sejmu
 • Takorekoč
 • Pisma podpore
 • Slaba družba
 • Kolektiv PENG! na Novi pošti
 • knjiga = dogodek
 • Zračni most
 • Gejm
 • ..Maska ..100 let ..200 številk
 • Vsi projekti