Kartografija celovečernih slik

Projekt Roka Vevarja in Simone Semenič

Kartografija celovečernih slik je plesni dokumentarec, v katerem na vprašanja o umetnosti, kulturi, produkciji, gledalcih, skupnosti in urbanih kontekstih, v katerih ustvarjajo, odgovarjajo Nikolina Bujas Pristaš (Zagreb, Hrvaška), Bojan Djordjev (Beograd, Srbija in Črna gora), David Lakein (Berlin, Nemčija), Andros Zinsbrowne (Bruslej, Belgija), Ivana Catanese (New York, ZDA) in Andreja Rauch (Kranj, Ljubljana, Sovenija). Vsi delujejo na področju scenskih umetnosti, vsi se srečujejo z nekaterimi podobnimi in nekaterimi posebnimi problemi.

Ustvarjalci predstave Rok Vevar, Simona Semenič in Nada Žgank so jih obiskali v njihovih mestih, na njihovih domovih, v njihovih delovnih okoljih in z njimi začrtali kartografijo najljubših, najbolj domačih in najbolj tujih krajev v njihovih mestih: skupaj z njimi so označili lokacijo in začrtali njihove identitetne dolžine in širine. Ustvarjalce predstave je zanimalo, zakaj se ukvarjajo z gledališčem in plesom, poti, ki so jih opravili med šolanjem in ustvarjanjem, zgodbe o pogledih in pogledi na zgodbe, slovarji njihovih ključnih pojmov, čas in tempo njihovih potreb po ustvarjanju gledališča. Predstava želi biti premislek o tem, zakaj ustvarjamo gledališče, zakaj obiskujemo gledališke predstave, kaj nas žene k skupinskemu delu in kaj smo za vse to pripravljeni narediti. Izraelska filozofinja Irit Rogoff pravi, da je kartografija praksa, s katero označujemo lokacije in identitete. Kartografija celovečernih slik je poskus konsteliranja problematike ustvarjanja pri določeni generaciji umetnikov s področja sodobnih scenskih umetnosti.

Projekt Roka Vevarja in Simone Semenič

Ustvarjalci

Projekt Roka Vevarja
Dramaturgija: Simona Semenič
Fotografija: Nada Žgank
Nastopa: Andreja Rauch
Oblikovanje svetlobe: Danilo Pečar
Soustvarjalci in nastopajoči na videu: Nikolina Bujas Pristaš (Zagreb, Hrvaška), Bojan Djordjev (Beograd, Srbija in Črna gora), David Lakein (Berlin, Nemčija), Andros Zinsbrowne (Bruslej, Belgija), Ivana Catanese (New York, ZDA) in Andreja Rauch (Kranj, Ljubljana, Sovenija)
Avtorja videa: Rok Vevar, Simona Semenič
Tehnično svetovanje: Sebastjan Nenad
Montaža zvoka: Peter Kus
Montaža videa: Boris Garb
Produkcija: Maska, Glej, Cankarjev dom v sodelovanju s SCCA Ljubljana

Kartografija celovečernih slik v javnosti

Blaž Lukan: Na prijazni površini
Delo / 27. 12. 2005
V predstavitvi svojih protagonistov namreč ostane na prijazni površini, kljub očitnemu trudu zabeležiti življenjske in ustvarjalne trenutke izbranih umetnikov zgolj od zunaj, zaradi narave projekta se ne more soočiti z njihovimi resničnimi oz. intimnimi kreativnimi problemi, ne zaloti jih v trenutku ustvarjalnih dilem, kriz ali travm, kakor tudi samo nakaže morebitno problematizacijo lastne umetniške pozicije.

Kulturne drobtinice
Radio Slovenija / VAL 2020 /  21. 12. 2005
Kartografija celovečernih slik je predstava, ki smo se jo lotili na začetku leta 2005. Izbrali smo pet umetnikove s področja sodobnega gledališča in plesa, jih obiskali v njihovih mestih, se pravi Beogradu, Zagrebu, Berlinu, Bruslju in New Yorku in z njimi opravili intervjuje na podlagi vprašalnika, ki je bil fiksen in se je nanašal na vprašanja umetnosti, kulture, produkcije, njihovega odnosa do gledalcev, dela v skupini in vezanosti na nek geopolitičen ali kulturni prostor v katerem delujejo. Posneli smo foto in avdio material in iz tega naredili video, ki je v predstavi kombiniran z nastopom plesalke v živo.

Pretekle izvedbe

2006
14/01 Cankarjev dom
13/01 Cankarjev dom
12/01 Cankarjev dom
11/01 Cankarjev dom
2005
23/12 Cankarjev dom
22/12 Cankarjev dom
21/12 Cankarjev dom

Poglej tudi

 • Zadnji projekti
 • Kolektiv PENG! na Novi pošti
 • knjiga = dogodek
 • Zračni most
 • Gejm
 • ..Maska ..100 let ..200 številk
 • Finale
 • Prekarnost ali samoupravljanje?
 • Parquet Ball / Nad parketom
 • 100 let Maske
 • Seks in gledališče
 • Vsi projekti