Jernej Kaluža: Veliki mali človek internetnega podtalja

Seminar sodobnih scenskih umetnosti
2019 – 2020: Odprta vprašanja
Serija javnih predavanj
Nova pošta, 18-11-2019

Kot je trdil Adorno, v jedru »personalizirane fašistične propagande« tiči koncept »velikega malega človeka«, ki je obenem izjemen in vsemogočen, a tudi generičen posameznik, eden izmed mnogih.

Jernej Kaluža bo skušal predstaviti genealogijo diskurza, ki naslavlja tovrstnega izjemnega posameznika – generičnega, a paradoksno tudi singularnega bralca, ki je zmožen razumeti zlaganost prevladujoče morale in dekadentnost obstoječe elite. Posvetil se bo temu, kako funkcionira diskurz o »velikem malem človeku« od znotraj. Pokazati bo skušal:

1.) kako se ta diskurz učinkovito spajdaši z mitom »osebnega vzpona«, na katerem temeljijo »ameriške sanje«,
2.) kako se ujema s spletno, micro-celebrity kulturo, in
3.) kako se konkretno kaže znotraj »intelektualnega temačnega spleta« oziroma znotraj mreže »alternativnih influencerjev«.

Seminar sodobnih scenskih umetnosti
2019 – 2020: Odprta vprašanja
Serija javnih predavanj
Nova pošta, 18-11-2019

Predavanje

Jernej Kaluža / 18.11.2019 / Nova pošta

Odprta vprašanja

Maskin seminar sodobnih scenskih umetnosti 2019–2020: Odprta vprašanja
Serija javnih predavanj
Vsak drugi ponedeljek, ob 19.00, od novembra do konca maja na Novi Pošti

Na Maski z novembrom začenjamo novo sezono za marsikoga izjemno formativen Seminar sodobnih scenskih umetnosti, ki je v preteklosti v Ljubljano pripeljal marsikatero zanimivo teoretičarko ali teoretika in pomagal oblikovati marsikoga doma, ki deluje na področju preseka med teorijo in umetnostjo. Seminar bo letos ponudil platformo, kjer bodo lahko mlajši teoretiki, ki so bodisi bivši seminaristi bodisi so vsaj vsebinsko blizu raziskovanjem teorije na preseku z umetnostjo, tehnologijo, mediji in sorodnimi tereni, v formatu javnih predavanj predstavili svoje trenutne raziskovalne teme. S to gesto bi radi odprli javni prostor za diskusijo o doktorskih in neinštitucionalno potrjenih temah formalnih ali neformalnih mladih raziskovalcev mlajše in srednje generacije, ki pretežno delujejo v prekarnih delovnih razmerjih. Zavedamo se, da bi za razglabljanje o enotni krovni temi morali gostujoči predavatelji, ki delujejo v negotovih pogojih, narediti odvode od svojih primarnih raziskovanj, ki si jih v danih razmerah težko privoščijo, hkrati pa marsikdo nima platforme za predstavitev odprtih vprašanj svojih raziskav, zato smo se odločili vzpostaviti situacijo, kjer bo mogoč vpogled v in prevpraševanje najbolj aktualnega in akutnega raziskovalnega dela mladih teoretičark in teoretikov na preseku med teorijo in umetnostjo. V prvi sezoni jih bo predavalo štirinajst, vsi pa raziskujejo polja sodobnih scenskih umetnosti, sociologije, filozofije, feminizma in širše.

Poglej tudi

 • Zadnji seminarski dogodki
 • Jasmina Založnik: Nove performativne umetniške prakse v SFRJ
 • Andreja Kopač: Divji predlog vektorske strukture pogleda
 • Ida Hiršenfelder: Arhiv telesa / Telo kot arhiv
 • Primož Krašovec: Po teoriji in ideologiji
 • Filozofi in gledališčniki: Uprizarjanje konceptov
 • Družbena koreografija
 • Se nadaljuje …
 • Zbor za bralce in gledalce
 • Estetski režim umetnosti: Razsežnosti Rancièrove teorije
 • Bojana Cvejić: Socialna koreografija proceduralizma
 • Vsi seminarski dogodki