Več nas bo, prej bomo na cilju: Janez Janša, Janez Janša, Janez Janša

Avtorji: Janez Janša, Janez Janša in Janez Janša
Produkcija: Maska, Ljubljana

Več nas bo, prej bomo na cilju je predstava, ki združuje različna mnenja in poglede (od intervjuvanih na ulici, do politikov, teoretikov in strokovnjakov s področja sodobne umetnosti, prava in številnih drugih družbenih sfer), povezane z vprašanji, kot so identiteta in identifikacija, mnoštvo in množenje, ime kot vmesnik med zasebnim in javnim ter osebno ime kot znamka. Gre za sprehod po različnih stopnjah in vidikih spremembe imena in njenih posledic (tako javnih kot relacijskih in intimnih), za raziskavo, kako v zahodni kulturi pojem osebnega imena sovpada z vprašanjem identitete osebe (oziroma se od njega razlikuje): Če naj parafraziramo Shakespearejevo Julijo, »Ali bi vrtnica drugače dišala, če bi ji ime bilo Janez Janša?”

Avtorji: Janez Janša, Janez Janša in Janez Janša
Produkcija: Maska, Ljubljana

Ustvarjalci

Avtorji: Janez Janša, Janez Janša in Janez Janša
Scenarij in režija: Janez Janša, Janez Janša
Performer in dokumentarist: Dražen Dragojević
Programiranje in montaža: Luka Dekleva
Oblikovalec zvoka: Sašo Kalan
Dramaturgija: Tina Dobnik
Snemalec projekcij: Darko Herič, Matjaž Mrak
Prevodi: Maja Lovrenov in Jeremi Slak
Izvršna producentka: Tina Dobnik
Produkcija: Maska Ljubljana
Koprodukcija: Brut Künstlerhaus Dunaj (Avstrija), Aksioma
Program Maske podpirata Ministrstvo za šolstvo, znanost, kulturo in šport RS in Mestna občina Ljubljana.

Več nas bo, prej bomo na cilju v javnosti

Uršula Rebek: Subverzivno vprašanje imate radi svoje ime?
Dnevnik / 4. 5. 2010
Eden od argumentov za spremembo imena je lahko njegova težka izgovarjava, kajti v Avstriji je formalnopravno mogoče spremeniti ime le pod določenimi pogoji in z navedbo tehtnih razlogov. Izvirno poimenovanje oseb ni dovoljeno, zato na matičnem uradu preverijo izvor vsakega imena po listah, zbranih z vsega sveta. Če neko ime, denimo, tudi v Kazahstanu ni registrirano, potem ne obstaja in ga zavrnejo. Zanimivo, kako značilno slovensko ime v kontekstu te uprizoritve izgubi svoj težko izgovorljivi značaj in kako po svoje izgovorjeni “Janez” v vsakem okolju zveni malo drugače.

Ali bi vrtnica enako sladko dišala, če bi ji ime bilo Janez Janša?
Vest.si / 7. 4. 2010
Janez Janša: Naslov izhaja iz nekega razmišljanja o tem vprašanju, ki ga je recimo zastavila Zdenka Badovinac, ko je rekla, da je v prihodnosti čisto možno, da bodo vsi umetniki in ne samo umetniki, imeli isto ime. Izhajala je iz neke potrošnje, ne le imen, ne le umetnikov, ampak tudi ljudi. Pač, troši se in v nekem trenutku je potrošnja tako hitra, da enostavno ni več nobene razlike med enim in drugim in v tem smislu je popolnoma vseeno ali nimaš ime, ali imamo vsi isto ime.

Tri Janše s predstavo o preimenovanju premierno na Dunaju
STA / 7. 4. 2010
Več nas bo, prej bomo na cilju izhaja iz temeljne raziskave, kako pojem osebnega imena sovpada ali pa se razhaja z vprašanjem osebne identitete v zahodni kulturi.

Jela Krečič: Ko ime postane umetnost
Delo / Ocena / 16. 4. 2010
Kopico materiala, izjav in sekvenc (od katerih je najbolj opazna Janševa poroka z Marcelo Okretič, na kateri sta bili poročni priči Janša in Janša, ali pa rajanje Janeza Janše in Janeza Janše na shodu SDS) na koncu kulminira v prizoru, ko se na ekranu pojavijo obrazi vseh nastopajočih, ki ponavljajo: »Jaz sem Janez Janša.« Tu problematiko imena, gesto preimenovanja začutimo v polni meri. Vidimo namreč ljudi, ki so prej zatrjevali, kako zadovoljni so s svojim imenom, zdaj pa so ga za namene projekta Janše za hip pripravljeni spremeniti.

A. K.: Ali bi vrtnica drugače dišala, če bi ji bilo ime Janez Janša?
MMC RTV SLO / 11. 11. 2010
Nenavadna predstava, predloga za morebitni filmski dokumentarec, je doživela mednarodno premiero aprila letos na Dunaju in septembra gostovala na Švedskem ter naletela na odlične odzive mednarodne javnosti.

Sandra Krkoč:  Pomnožitev Janeza Janše in njegove identitete
Dnevnik / 8. 4. 2010

Mateja Ropoša: Začel se je 21. mednarodni filmski festival Liffe
POP TV / 24 UR / 10. 11. 2010
Janez Janša: Film/predstavo bo mogoče videti v mnogih evropskih državah. Tam bi še posebej povabil gledalce, ki niso člani Slovenske demokratske stranke, Socialnih demokratov. Povabil bi pa jutri vse člane teh dveh strank, posebej pa Janeza Janšo in Slavoja Žižka.

Jela Krečič: Je pomembno imenovati se Janez Janša?
Delo / 10. 11. 2010
Ime v vseh raznolikih dimenzijah in konsekvencah avtorji v predstavi in na platnu obravnavajo s precejšnjo senzibilnostjo. Še posebej dramatična so intimna pričevanja staršev, ki so, kot je razvidno iz veljavnih rojstnih listov njihovih sinov, rodili Janeza Janšo, kar nekatere od njih precej boli.

Uroš Smašek: Pomembnost imena in (pre)imenovanja
Večer / 28. 11. 2011
Svojstvena uprizoritev je sicer na najrazličnejše načine (na primer filmsko v dokumentarnih izjavah raznih intervjuvancev …) obravnavala vprašanje imenovanjain imena pa tudi preimenovanja ter pomen vsega tega za imetnika imena v najrazličnejših situacijah (življenjskih, umetniških …).

Janez Usenik: Projekt Janez Janša na Dunaju
POP TV / 24 UR / 14. 4. 2010
Marcel Štefančič: So sklenili, da se bodo vmešali v njegovo življenje.

Tina Šrot: Projekt treh Janezov Janš
TV Slovenija / Kultura / 14. 4. 2010
Dražen Dragojević (performer): Če je samo preimenovanje neke vrste življenje v nastajanju, torej če preimenovanje ni bilo razglašeno za umetniški dogodek, gre pravzaprav za življenje samo kot umetnost. In v tem pogledu je tudi to, kar se postavlja občinstvu pred oči, prav tako neke vrste umetnost v nastajanju. Pa tudi življenje v nastajanju. Pa spet umetnost v nastajanju. Pa spet življenje v nastajanju in tako naprej in tako naprej.

Nina Cijan: Več kot nas bo, prej bomo na cilju
TV Slovenija / Osmi dan / 15. 4. 2010
Obiskovalec predstave v dunajskem Brut Künstlerhaus teatru: Nekaj desetletji nazaj je bila tudi  konzerva graha umetnost. Tudi pisoar je bil umetnost, zakaj pa potemtakem ne bi bilo tudi ime umetnost. Tudi ime politika je nekaj, kar je samo ime na koncu koncev.

Pretekle izvedbe

2012
13/10 WASP, eXplore Dance Festival, Bukarešta
25/09 Andrej Bagar Theatre in Nitra, Mednarodni gledališki festival
12/05 Stara mestna elektrarna
11/05 Stara mestna elektrarna
10/05 Stara mestna elektrarna
11/04 Stara mestna elektrarna
2011
12/10 HKD Teatar Rijeka, Reka

Poglej tudi

 • Zadnji projekti
 • Kolektiv PENG! na Novi pošti
 • knjiga = dogodek
 • Zračni most
 • Gejm
 • ..Maska ..100 let ..200 številk
 • Finale
 • Prekarnost ali samoupravljanje?
 • Parquet Ball / Nad parketom
 • 100 let Maske
 • Seks in gledališče
 • Vsi projekti