Zbirka TRANSformacije, knjiga št. 11
Prevod: Aleksandra Rekar
Urednik zbirke: Janez Janša
421 strani, 170 x 240 mm, 62 ilustracij, broširano
ISBN 961-91078-3-7

Zbirka TRANSformacije

Alexei Monroe: Pluralni Monolit: Laibach in NSK

“Šestindvajsetega septembra 1980 ponoči se je na zidovih slovenskega industrijskega mesta Trbovlje pojavil plakat s provokativnim simbolom. To je bil preprost črn križ, ki ga je spremljala samo beseda ‘Laibach’.”
Tako se začeja monografija Alexeia Monroeja Pluralni monolit: Laibach in NSK, ki je istočasno z novim albumom Laibach, z naslovom Wat (Mute/ Dallas), izšla septembra 2003 pri založbi Maska.

Knjiga prinaša natančen pregled zgodovine skupine Laibach, umestitev tega umetniškega in družbenega fenomena v slovenski kulturni in politični prostor 80. in 90. let ter teoretsko refleksijo NSK in Laibach z očmi britanskega umetnostnega zgodovinarja ter poznavalca fomenov popularne in urbane kulture.

Zbirka TRANSformacije, knjiga št. 11
Prevod: Aleksandra Rekar
Urednik zbirke: Janez Janša
421 strani, 170 x 240 mm, 62 ilustracij, broširano
ISBN 961-91078-3-7

O avtorju

Alexei Monroe je doktoriral iz komunikacijskih in vizualnih študij na Univerzi v Kentu. Objavil je številne članke o Laibachu in NSK. Je sodelavec spletnih strani Junkmedia, Central Europe Review in Kinoeye ter izvedenec za vprašanja, povezana s sodobno umetnostjo, elektronsko glasbo in kulturno politiko. Večino časa živi v Londonu, deluje tudi kot didžej in se ukvarja z glasbenimi dejavnostmi. – Področja raziskovanja: estetika konceptualnih, multimedijskih in novih umetnostnih oblik; estetika, kultura in politika elektronske glasbe; sodobna umetnostna zgodovina; glasba, likovna umetnost, popularna kultura in politika nekdanje Jugoslavije; vloga popularne kulture v političnih dogodkih.

Kazalo

Nastajanje dela

Preludij

Kontekst: Krvava gruda, plodna zemlja

Was ist Kunst?

NSK

(Trans)nacionala – nacionalna dinamika v NSK

Ideologija

Retrogardistični dogodki

Apologija Laibach

Država: Kultura kot država

Kronologija NSK

Izbrani viri

Bibliografija

Knjiga v javnosti

Boštjan Šaver: Alexei Monroe: Pluralni monolit: Laibach in NSK
Ampak / 20. 11. 2003
Pluralni monolit je nedvomno eno izmed redkih del, ki slovenskemu bralcu s pogledom od zunaj predstavlja kontekst kompleksnega in zgodovinsko skelečega konstrukta slovenstva

Janez Golič: Alexei Monroe: Pluralni monolit: Laibach in NSK
Rock obrobje
Alexei ni na lastni koži občutil socializma kot najbolj ‘napredne’ družbene ureditve, ni užival vseh prednosti in slabosti prostora in časa, v katerem se je Laibach tako usodno izoblikoval. Zato je po drugi strani lahko neprizadeto, ‘objektivno’ pregledal neskončno vrsto gradiv, zgodovinskih dejstev, analiz, recenzij, odzivov…

Gregor Bulc: Alexei Monroe: Pluralni monolit: Laibach in NSK
Družboslovne razprave XIX / 2003
Morojev pristop k obravnavanem predmetu je vse prej kot formalističen in »objektiven«. V njem je na daleč čutiti odločno privrženost delovanju NSK. Avtor kot enega izmed osrednjih virov/argumentov vseskozi uporablja prav izjave NSK in besedila teoretikov, ki jih NSK bodisi povzemal bodisi parafraziral.

Pluralni monolit
MMC RTV SLO / 20. 6. 2005
Odlika knjige je, da jo lahko prebirajo tudi tisti, ki jih zapleteni umetniški in filozofski viri NSK-jeve umetnosti ne zanimajo, želeli pa bi se podučiti o temeljnih potezah in biografiji tega umetniškega združenja.

Gregor Butala: Na temeljih paradoksa
Dnevnik / 9. 9. 2003
“Člani vseh sekcij NSK so mi pri nastajanju knjige zelo veliko pomagali, tako s številnimi pogovori kot z izvirnim gradivom, vendar delo nikakor ni `avtorizirana` različica zgodbe o NSK,” pravi Monroe. “Gre predvsem za poskus rekonstrukcije konteksta, ki določa NSK in njegovo ustvarjalno logiko, s tem pa neizogibno tudi za mojo interpretacijo tega fenomena. Zavedam se nenavadnosti tega, da vam kot tujec razlagam slovensko `zgodovino`, toda člani skupine Laibach so nekaj časa živeli tudi v Londonu in tako kot si je NSK vzel pravico, da odgovori na pojave, kot sta bila na primer socrealizem ali kult osebnosti, si tudi jaz jemljem možnost, da se odzovem na pojav NSK.”

Knjižne zbirke