39,90 EUR

Zbirka Posebne izdaje
Urednik: Bojan Jablanovec
272 strani, 171 barvnih fotografij
©Maska, Ljubljana, 2011

Posebne izdaje

No one should have seen this. The theatre of Via Negativa, 2002 – 2011

39,90 EUR

Monografija je kronološki pregled 10 letnega ustvarjalnega dela Vie Negative, enega izmed najprodornejših slovenskih projektov sodobne scenske umetnosti zadnjega desetletja, ki se redno pojavlja na številnih evropskih festivalih in umetniških centrih. V knjigi je z bogatim slikovnim materialom in odlomki iz besedil dokumentirano 29 performansov, ki jih spremlja esej Izbris gledalca, v katerem dr. Blaž Lukan podrobno analizira uprizoritvene strategije Vie Negative s poudarkom na vzpostavljanju njihovega razmerja do gledalca.

“Eksplozija spomina” na vse ekscesne in transgresivne geste Vie Negative – spomin na goloto, kri, znoj in urin, s katerim so performerji Vie Negative v obdobju 2002 – 2011 prepojili sodobno slovensko in evropsko scensko umetnost. Eksces, kot umetniška izrazna forma, je uprizoritvena strategija, ki je močno zaznamovala delo Vie Negative.

Transgresivna dejanja, golota, provokacija, šok itd pa v projektih Vie Negative nikoli niso bila poceni sredstva za zbujanje medijske pozornosti, temveč zmeraj natančno premišljene strategije, s katerimi Via Negativa želi gledalca pripeljati do nepričakovanega vpogleda v paradoksni, velikokrat skorajda perverzni položaj, ki ga kot ustvarjalci/gledalci scenske umetnosti zasedamo v ustroju sodobne industrije užitka. Danes živimo v paradoksnem času medijske slepote – bolj ko je vse vidno, bolj ko se pred nami vse medijsko razkriva, bolj ko se predajamo vizualnemu užitku – manj vidimo. Z enako strategijo Via Negativa demistificira lasten položaj (in položaj gledalca) v mehanizmu produkcije sodobne umetnosti: Tisto, česar nihče ne bi smel videti nikoli ne razkriva nekega skritega bistva stvari, temveč predstavlja zgolj novo, vedno bolj spektakularno masko, ki prekriva tisto, kar bi morali videti.

Zbirka Posebne izdaje
Urednik: Bojan Jablanovec
272 strani, 171 barvnih fotografij
©Maska, Ljubljana, 2011

O uredniku

Bojan Jablanovec je gledališki režiser, raziskovalec, pedagog in umetniški vodja Vie Negativa. Po diplomi leta 1989 na AGRFT-ju in večletnem režiserskem ustvarjanju v repertoarnih gledališčih, v okviru katerega so njegova dela prejela več nagrad, se je po letu 1999 odločil za lastno umetniško vizijo, ki temelji na kontinuirani raziskavi uprizarjanja. Leta 2002 je ustanovil mednarodni projekt sodobne scenske umetnosti Via Negativa, ki se osredotoča na raziskovanje razmerja med izvajalcem in gledalcem ter na razvoj ustvarjalnih postopkov in produkcijskih modelov. Do danes je skupaj z mednarodno ekipo sodelavcev ustvaril več kot 60 projektov, ki so razvrščeni v tri vsebinske cikle: Sedem smrtnih grehov, Via Nova in Nerazrešljivo. Leta 2012 je ustanovil VN Lab, izobraževalni laboratorij Vie Negative za sodobne scenske umetnosti.

Kazalo

ERASING THE AUDIENCE
Accompanying essay by Blaž Lukan

7 YEARS, 7 SINS
Performance series 2002 – 2008
Starting Point Anger
More
Incasso
Would Would Not
Viva Verdi
Not Like Me
Four Deaths
Out

VIA NOVA
Performance series 2009 – 2011
No One Should Have Seen This
What Joseph Beuys Told Me while I was Lying Dead in His Lap
Game with Toothpicks
Interview with an Artist
Buyer with an Eye
Good Deal
Extract Mandić
Pure Performance
Viva Mandić
Spotlight on Me
All That You Came For
Tonight I Celebrate
Invalid
Guilty!
Still life
Drop dead
The First Law of B.K.
MandićMachine
Meeting of Truth

VN MUSEUM
Via Nova collective presentations
Via Nova Museum
Via Nova via MSU Zagreb
Naked presence

WHY ALL THIS AT ALL?
Interview with the group by Marin Blažević

Appendix
Via Negtiva theatrology 2002 – 2011

Knjižne zbirke